Taloprojektin vaiheet -2021
Uusi vuosi, mutta taloprojekti se edelleen jatkuu! Joulukuun alussa harmitti, kun oli todettava, että emme mitenkään saa taloa sen kuun aikana valmiiksi, mutta nyt taas uudella tsempillä kohti loppurutistusta. Loppuvuosi 2021 oli niin haipakkaa, että en ole ehtinyt blogiakaan päivittää, mutta ajattelin nyt vuoden alkuun kerrata taas viime vuoden vaiheet ylös, niin tulee samalla käytyä vuoden viimeisetkin kuukaudet läpi.
Ulkokuori alkaa vihdoin vastata havainnekuvia |
Tammikuu oli kovien pakkasten aikaa ja muistan, että ihmettelimme kun rakentaminen ei oikein edennyt. Meille seliteltiin hitautta sääolosuhteilla ja totta toki oli, että -20c pakkasilla ei betonivaluja voinut tehdä. Tästä huolimatta alkoi ensimmäiset epäilykset talotoimittajan taloudellisista vaikeuksista heräämään..
Helmikuussa runko eteni ja saatiin myös toisen kerroksen elementit pystyyn. Valuja tehtiin aina säiden salliessa.
Maaliskuussa oli kattoristikoiden vuoro ja pidettiin vihdoin runkokatselmus.
Huhtikuussa tuli ikkunatoimitus, mutta ei niitä todellakaan vielä asentamaan asti päästy. Katon viimeistelyä odoteltiin ja työmaan eteneminen oli HIDASTA.
Toukokuu toi tullessaan vihdoin vesikaton ja portaatkin saatiin valettua. Valuja jatkettiin myös 2. kerroksen lattian ja parvekkeen osilta. Profin lasiliukuseinä saapui ja asennettiin myös juuri ennen kuun vaihdetta. Tässä vaiheessa tuntui, että hommat vihdoin taas etenee.
Kesäkuu:ssa nähtiin ikkunat asennettuina ja väliseiniä aloitettiin pystyttää. Huhut talotoimittajan vaikeuksista yltyivät.
Heinäkuussa työmaa pysähtyi täysin. Koko kuukausi meni tiedustellessa töiden jatkumisesta, mutta emme saaneet mitään vastauksia. Kaikki urakoitsijat poistuivat työmaalta. Loppukuusta saimme viimein tiedon, että talotoimittaja ei enää pysty jatkamaan urakkaa. Avaimet jätettiin lattiakaivon päälle ja olin samaan aikaan helpottunut ja kauhuissani.
Elokuussa valkeni, että omillemme jäätiin. Talotoimittaja asetettiin konkurssiin ja alkoi armoton selvitystyö. Kaikki sopimukset raukesivat ja me aloitimme teettämällä uuden valmiusastetodistuksen. Tarvittiin uusi vastaava mestari ja urakoitsijat niille työvaiheille, joita emme itse pystyisi tekemään (LVIS, rappaus, tasoitukset/maalaukset, laatoitukset..). Koko kuukausi, ja kesälomat, meni täysin asioiden selvittämisessä ja olimme mieheni kanssa puhelimessa tai sähköpostien äärellä aamusta iltaan.
Syyskuu toi toiveen rakentamisen etenemisestä Suunnitelmat, sekä urakoitsijat, alkoivat olla joten kuten kasassa. Parvekkeiden vedeneristyksiä saimme aloitettua jo elokuun puolella ja niitä jatkettiin syyskuussa. Tärkeintä oli saada ulkokuori ensin kuntoon, jotta ehditään rapata talo ennen talven tuloa. Parveketta päätettiin myös laajentaa, jonka mieheni lopulta suunnitteli ja toteutti itse. Oma panokseni liittyi edelleen paperihommiin ja pintamateriaalien suunnitteluun, sekä kilpailutuksiin. En oikeastaan muista syyskuusta mitään, niin sumussa mentiin.
Lokakuu tarkoitti ulkokuoren viimeistelyä, johon sisältyi seinien hiontaa ja suoristusta, etuparvekkeen lasikaton valmistelua jne. Mies painoi hommia raksalla kaiken sen ajan mitä päivätöiltään ehti ja itse hoidin kodin ja lapset. Arki tuntui kaoottiselta ja otimme lisämausteeksi koiranpennun, lähinnä lapsille iloa tuomaan. Tämä osoittautui hyväksi päätökseksi, sillä koira on toiminut terapiana koko perheelle ja saanut ajatuksia muuallekin, kun raksaan. Sisäovet sain laitettua tilaukseen ja olin melko yllättynyt 16vko:n toimitusajasta. Alkoi tulla kiire erinäisten tilausten kanssa..
Marraskuussa rappaus valmistui ja talo alkoi näyttää ulkopuolelta siltä, jolta olin sen alusta asti kuvitellutkin. Pellit saatiin asennettua, sekä lasikatto. Ulkokuori alkoi siis olla viittä vaille valmis ja pääsisimme vihdoin jatkamaan sisätöitä. Ensimmäisenä keskityttiin kodinhoitohuoneeseen, jotta saatiin lämmityslaitteet asennettua.
Joulukuussa tehtiin erinäisiä viimeistelyjä sisällä tasoituksia varten. Levytyksiä ja alaslaskuja, sisäseinien hiontaa ja suoristusta ja vaikka mitä. Tasoitukset saatiin tehtyä, mutta parasta oli, kun aatonaattona näin alakerran wc:n laatoitettuna. Valmiin pinnan näkeminen auttaa kummasti tsemppaamaan taas eteenpäin. Murheilta ei toki säästytty tässäkään kuussa, sillä työmaallamme kävi varkaita. Tämän myötä asensimme pääoven paikoilleen, sekä uudet kamerat ja hälytysjärjestelmän.
Alakerran wc laatoitettu |
Vuosi 2021 oli todella raskas, mutta opettavainen. En vieläkään tiedä miten olemme pysyneet järjissämme, mutta ainakin olemme oppineet miten (EPS harkko)taloja rakennetaan ja miten järkyttävän paljon asioita se pitääkään sisällään. Enpä olisi vuosi sitten uskonut, että "avaimet käteen"-projekti muuttuu "rakennetaan itse"-projektiksi. Sen on kyllä oppinut, että mikäli haluaa laadukasta työnjälkeä tulee se tehdä itse tai vähintään tietää tasan tarkkaan kuka minkäkin homman tekee ja miten. Jokainen pienikin yksityiskohta tulee miettiä todella tarkkaan läpi. Yhtäkään avaimet käteen-taloa en uskaltaisi tämän kokemuksen myötä enää ostaa. Ihan yksin emme onneksi ole jääneet, vaan olemme onnistuneet löytämään hyviä urakoitsijoita, joilla on työmoraali kohdillaan.
Uusi vuosi alkaa maalauksilla ja laatoitustöiden jatkamisella. Kalusteet saapiuvat myös vielä tammikuun aikana! Vuonna 2022 me vihdoin muutetaan raksa kodiksi!
Mielenkiintoista lukea tätä blogia, komea talo teille tuli, olisi kiva nähdä kuvia ihan valmiista talosta. Meilläkin on alussa taloprojekti, myös EPS-harkoista mutta 1-kerroksinen. Tontti on ja arkkitehti piirustaa sitä parast'aikaa. On ajateltu tehdä seinät Nudura-epsistä. Toivotaan että tämän vuoden kesänä päästäis rakentamaan.
VastaaPoistaHyvä tietää, että näissä toimituksissa voi mennä aikaa. Meidän täytyy omakotitalon ovet tilata. Toivon, että ei mene aivan tuota 16 viikkoa, se on melko pitkä aika. Kiitokset tästä blogista, on ilo lukea eri työvaiheista.
VastaaPoista