Tontti

Ensimmäisiä asioita mitä talon rakentaminen vaatii, on tietysti tontti. Halusimme pysyä nykyisellä asuinalueellamme Kirkkonummella, mutta koska tontteja oli tarjolla enää vain muutama, laajensimme etsintää myös lähialueille. Melko pian selvisi kuinka arvokkaita pienetkin tontit pääkaupunkiseudulla ovat, mikä syö budjettia itse talolta ja sen rakennuttamiselta. Tonttia etsiessä tulee sijainnin lisäksi kiinnittää huomiota mm. tontin maaperään, muotoon sekä vallitseviin kaavamääräyksiin. Maatöiden kustannukset kun riippuvat maaperästä ja kaavamääräykset vaikuttavat siihen millaisen talon tontille voi ylipäätänsä rakentaa. 
Muutamia tontteja ehdimme katsoa ennen kuin otin yhteyttä HEVI kivitaloihin ja kerroin suunnitelmistamme. Tässä kohtaa onni potkaisi, sillä HEVI:llä oli asuinalueeltamme varattuna tontti, johon oli tarkoitus rakennuttaa kaksi taloa. Tontti sijaitsee rauhallisella omakotitalo-alueella, jota ympäröi metsä ja meri. Lisäksi tontti on tasainen ja kalliopohjainen, sekä valmiiksi louhittu. Talot olivat alustavasti jo piirretty, ja suunniteltu rakennettavaksi joutsenmerkittyinä. Budjetin kannalta tontin puolikas jätti myös enemmän varallisuutta itse taloon. Tähän loppui tontin etsiminen ja alkoi armoton suunnittelu ja paperihommat. 
Ensin tuli tietysti varmistaa rahoitus, jonka jälkeen meille selvisi tontin olevan asunto-osakeyhtiömuotoinen. Emme siis ostaisi kiinteistöä vaan yhtiön osakekannan, joka oikeuttaa tontin hallintaan. Alusta asti oli myös selvää, että tontin osakkeista myytäisiin noin puolet heille, jotka ostaisivat tontille rakennettavan toisen talon. As Oy:n yhtiöjärjestykseen kirjattiin hallinta-alueet ja päätettiin, että talojen omistajat vastaavat vain omista kustannuksistaan. Ei siis vastikkeita, vaan omakotitaloasumista asunto-osakeyhtiössä. Etuna tässä on se, että varainsiirtovero on vain 2 %, kun kiinteistössä vero olisi 4 %.


Se miten asunto-osakeyhtiömuotoinen tontti käy lainan vakuutena pankin näkökulmasta ja mitä kaikkea as oy -tontti vaati paperitöiden osalta, olikin pitkä prosessi. Tämä vei meiltä kuukausia, mutta samaan aikaan hioimme pohjapiirustuksia taloa varten ja saimme suunnitelmamme siltä osin valmiimmaksi. Kaiken kaikkiaan suunnittelu ja paperityöt veivät meiltä n. seitsemän kuukautta. Tällaiselle malttamattomalle naishenkilölle aika oli kieltämättä ajoittain hyvinkin piinaavaa.

Kommentit

Suositut tekstit