Talvirakentaminen

Talvi tuli etelään oikein kunnolla ja lähes koko tammikuu ollaan nautittu, sekä tuskailtu lumen ja pakkasen kanssa. Lunta on aivan älyttömät määrät ja pakkanen kiristyi viime viikolla jopa -20c asteeseen. Tämä on käytännössä pysäyttänyt meidän työmaan ja rakentamisen etenemisen. 


Lunta riittää tontilla


Talvirakentaminen vaikuttaa lähes aina projektin etenemiseen, sekä kustannuksiin. Talvi aiheuttaa työmaalla monesti ylimääräistä työtä esim. lumitöiden ja suojausten muodossa. Nämä tulisikin pyrkiä huomioimaan rakennushanketta suunnitellessa, vaikka kaikkeen (esim. rakennusluvan saamiseen) ei voi aikatauluja laatiessa vaikuttaa. Meillä kävi tuuri leudon syksyn osalta, jolloin perustukset saatiin tehtyä. Ontelolaatat saatiin nostettua ensimmäisen kerroksen seinien päälle juuri ennen joulua, mutta mm. varaston seinät ovat vielä valamatta ja ontelot varaston päälle nostamatta. Kerroin aikaisemmassa postauksessa talvibetonin käytöstä Joutsenmerkityn talon rakentamisessa ja nyt kovilla pakkasilla ei valuja voida tehdä. Sää näyttäisi  loppuviikosta vähän lauhtuvan, mutta lumisateet jatkuvat edelleen. Timpurimme pääsevätkin siis seuraavaksi lumitöihin! Tarkoitus on myös suojata talo presuttamalla ontelolaatat ja peittämällä ovi- ja ikkuna-aukot. Valuja on tarkoitus jatkaa heti, kun pakkanen hellittää. 




Kovasti jo odotan, että päästäisiin etenemään toiseen kerrokseen sekä vesikattovaiheeseen. Tämän jälkeen saataisiin taloon lämmöt päälle, eikä rakentaminen olisi enää säästä riippuvainen. Taas kerran tämä odottaminen tuskastutta, mutta säälle ei oikein mitään mahda. Jospa aikataulua saataisiin vähän kirittyä sisätöissä.

Lasten riemua lumesta on ollut ihana seurata ja onhan nämä lumiset talvimaisemat ihan mielettömät. 




Rakentamisen jatkumista odotellassa ollaan vielä pohdittu niitä ikkunoiden ja ovien värityksiä. Tällä hetkellä ajatuksena, että ikkunat olisivatkin myös ulkopuolelta valkoiset. Päätöksiä, pohdintaa, tutkimista ja asioiden selvittämistä riittää siis joka päivälle edelleen!

Kommentit

  1. Talvi kyllä tuo rakentamiseen omat haasteensa. Meillä onneksi alkaa olla jo kaikki loppusuoralla. Enää odotellaan, että asennusvalvoja tulee tekemään lopputarkastuksen. Toivottavasti saatte lämmöt pian päälle ja pääsette sisätöiden pariin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No te olette jo melkein maalissa! Täällä vielä hetken säiden armoilla.

      Poista
  2. Enpä olekaan kuullut tuollaisesta talvibetonista, miten se eroaa tavallisesta? Meillä tehtiin aikoinaan perustukset betonista loppusyksystä täällä Tampereella ja nyt niissä on halkeamia ja edessä on mahdollisesti injektointi. Olisikohan vikana se, että käytimme tavallista betonia liian kylmällä säällä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Betonin kovettuminen hidastuu kylmässä ja kun mennään pakkaselle, niin betonointi vaatii erityistä huolellisuutta. Betonia tulisi talvella lämmittää ja erilaisilla lisäaineilla voidaan parantaa betonin notkeutta. Liian nopeasti jäähtynyt betoni voi käsittääkseni juurikin haljeta.

      Poista
  3. Tänä vuonna kyllä tuli tuota lunta aika yllättävästi ja todella paljon. Varmasti vaikuttaa siis rakentamiseenkin. Meilläkin olisi tarkoitus uusia autotallin teräsrunkorakenteet, mutta taidetaan odotella kevään lämpimämpiä päiviä. Tsemppiä projektiin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No tuli kyllä! Kevät on säiden suhteen huomattavasti otollisempi aika rakentaan. Kiitos ja tsemppiä myös teidän autotallin korjausprojektiin.

      Poista
  4. Mekin löysimme vihdoin tänä kesänä unelmatontin ja rakentaminen olisi tarkoitus aloittaa tämän vuoden aikana. Hieman olemme jo vertailleet työmaapalveluita, mutta muuten olemme vielä ihan alkukuopissa. Kiva lukea miten rakentaminen etenee myös talvipakkasilla!

    VastaaPoista
  5. Tyttärenikin perheineen uhmasi pakkasia ja aloitti rakentamisen näin sydäntalvella. Heille tullaan juuri asentamaan ruiskuvalumuotit. Täälläkin sää ehti lauhtua jo vähän, mutta nyt oli vissiin taas loppuviikolle luvattu kylmiä kelejä. Tsemppiä rakentamiseen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tällä viikolla on ollut niin kovat pakkaset, että ei olla työmaata päästy edistämään. Jospa ensi viikolla taas vihdoin!

      Poista
  6. Nuo isot kinokset kyllä varmasti vaikuttavat rakennusurakkaan. Meilläkin tuli täällä Pirkanmaalla lunta hirmuiset määrät lyhyessä ajassa. Hoidatteko muuten rakentamisen ihan itse vai onko teillä palkattuna rakennusliike?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on urakkasopimus talotoimittajan kanssa eli emme rakenna itse. Siihen ei rahkeet riittäisi :)

      Poista
  7. Olette urheita kun olette lähteneet talvirakentamiseen! Hyvältä näyttää kyllä projektin eteneminen. Meilläkin olisi tarkoitus pystyttää uusi teräshalli traktoreille, mutta odottelemme että lumet sulaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kevät on varmasti järkevä aika projektillenne. :)

      Poista
  8. Mekin aloitimme oman rakennusprojektimme viime talvena pahimpien pakkasten aikaan täällä Helsingissä. Nyt olemme onneksi päässeet jo siihen pisteeseen, että jäljellä on enää rakennussiivous ja pieniä yksityiskohtien fiksausta. Toivottavasti pääsette pian etenemään toiseen kerrokseen ja tsemppiä projektiin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, te olette jo voiton puolella! Vihdoin alamme mekin olemaan lähellä vesikattovalmiutta.

      Poista
  9. Vautsi, olette urheita kun tuollaisen lumimäärän keskellä rakennatte. Ystäväni aloittelee myös talon rakentamista ja odottelevat juuri mittauspalveluita saapuvaksi. Tsemppiä teille seuraaviin vaiheisiin.

    VastaaPoista
  10. Mieheni ja minä haluaisimme kunnostaa talomme. On tosiaan totta, että sääolosuhteita ei voi ottaa huomioon lupia haettaessa. Toivottavasti meillä on teidän tavoin onnea ja lumi pysyy toistaiseksi poissa. Muun muassa kattavat LVI-työt ammattilaiselta on etsinnässä, onneksi sen voi tehdä sisätiloissa! Kattoa joudumme ehkä suunnittelemaan vasta kesällä. https://www.ukonputki.fi/lvi-huolto-ja--asennukset

    VastaaPoista
  11. Kiitos jakamisesta. Mietinkin, kuinka tuo sujuu jos talvella rakentaa. Betonin kanssa saa olla tarkka. Tuttava puhui injektoinnista, heillä on nimittäin myös rakentaminen meneillään. Itseasiassa kyse on vanhasta talosta, mutta suuri kunnostus meneillään.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit