1. kerroksen seinät

Talo alkaa vihdoin hahmottumaan paremmin, kun ensimmäisen kerroksen seinät ovat nousseet! Seinäelementit tulivat valmiina tehtaalta ja niiden pystyttäminen kävi urakoitsijoilta yllättävän nopeasti. Seinäelementtien tuenta ja suoruus varmistettiin vielä ennen, kun betoni valettiin näiden elementtien sisään. Paikallavalua on tällä viikolla suoritettu parissa osassa ja se on nyt viimeistelyä vaille valmis.




Talvirakentaminen tuo omat haasteensa betonivaluille, sillä mikäli betoni pääsisi jäähtymään liian nopeasti niin sen rakenne voisi epäonnistua. Suomessa siirrytään lämmitettyyn talvibetoniin, kun lämpötila laskee alle +5c. Joutsenmerkin vaatimusten mukaan kohteessamme ei kuitenkaan voida käyttää sellaista talvibetonia,  joka sisältää lisäaineita. Tämä tarkoittaa, että betonivaluihin on jouduttu kiinnittämään vieläkin enemmän huomiota. Betonia voi tarvittaessa lisälämmittää työmaalla ja hyvällä eristämisellä voidaan edesauttaa kriittisen lujuuden saavuttaminen. Talossamme käytettävät EPS-harkot pitävät betonin lämpimänä ja säät ovat onneksemme olleet puolellamme (eli plussalla), mikä on myös mahdollistanut valujen tekemisen aikataulussa. 



Nyt seinien betonivalujen annetaan kuivua, jonka jälkeen on ontelolaattojen asennuksen vuoro. Sen jälkeen päästäänkin toiseen kerrokseen.



Valkoinen joulu olisi ihana, mutta näin talvirakentamisen kannalta lämmin sää saisi puolestamme jatkua vielä toistaiseki, mieluiten kunnes saadaan kattokin asennettua. 

Raksa on toiminut tänä vuonna hyvänä joulukalenterina. Joka päivä on ollut lähes yhtä jännittävää käydä ihmettelemässä projektin etenemistä! 



Kommentit

  1. Naapureillemme kävi juurikin noin täällä Helsingissä, että betoni pääsi kylmällä jäätymään liian nopeasti. Nyt se on johtanut halkeamiin ja heillä on harkinnassa injektointi niiden korjaukseen. Talvi kyllä tuo omat haasteensa rakentamiseen ja hyvä, että nykyään on tuollaista talvibetonia saatavilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Talvella betonivalut vaativat tosiaan erityistä tarkkuutta. Betonia on mahdollista lämmittää ja käyttää joitain lisäaineita notkeuden edistämiseksi, mutta kovilla pakkasilla on ehkä turvallisempaa vain odottaa sään lauhtumista.

      Poista
  2. Talvirakentaminen kyllä tuo varmaan omat haasteensa hommaan. Meilläkin on juuri hakusessa työmaapalvelut oman talon rakennusprojektin tiimoilta. Tsemppiä teille raksalle!

    VastaaPoista
  3. Itse olen ainakin tyytyväinen, että betoniin ovat nyt mieltyneet muutkin kuin arkkitehdit itse. Hehän sitä ovat aina rakastaneet, ja ihan syystä. Kun tuota teidänkin rakennusta ja havainnekuvia katsoo, niin tuovathan betonielementit sellaista tyylikästä jämptiyttä rakennukseen. Itsekin jos lähtisin nyt rakentamaan, niin betonia tulisi varmasti käytettyä.

    https://www.pielisenbetoni.fi/hiilineutraali/

    VastaaPoista
  4. Meidän tuttu kertoi, että heillä betoni oli kovassa käytössä rakentamisen aikaan. Hän on myös puhunut, että on joitain halkeamia joille pitäisi injektointi tehdä. Uskon, että he rakensivat talon talvella.

    VastaaPoista
  5. Nuo harkot ovatkin kätevät että pysyy betoni lämpöisenä. Meidän naapuri kertoi, että he odottelevatkin betonin paikallavalua. Itse aion mennä katsomaan urakkaa, jos vain satun olemaan kotona. Mielenkiintoista touhua nimittäin.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit