Tontti

Ensimmäisiä asioita mitä talon rakentaminen vaatii, on tietysti tontti. Halusimme pysyä nykyisellä asuinalueellamme Kirkkonummella, mutta koska tontteja oli tarjolla enää vain muutama, laajensimme etsintää myös lähialueille. Melko pian selvisi kuinka arvokkaita pienetkin tontit pääkaupunkiseudulla ovat, mikä syö budjettia itse talolta ja sen rakennuttamiselta. Tonttia etsiessä tulee sijainnin lisäksi kiinnittää huomiota mm. tontin maaperään, muotoon sekä vallitseviin kaavamääräyksiin. Maatöiden kustannukset kun riippuvat maaperästä ja kaavamääräykset vaikuttavat siihen millaisen talon tontille voi ylipäätänsä rakentaa. 




Muutamia tontteja ehdimme katsoa ennen kuin otin yhteyttä HEVI kivitaloihin ja kerroin suunnitelmistamme. Tässä kohtaa onni potkaisi, sillä HEVI:llä oli asuinalueeltamme varattuna tontti, johon oli tarkoitus rakennuttaa kaksi taloa. Tontti sijaitsee rauhallisella omakotitalo-alueella, jota ympäröi metsä ja meri. Lisäksi tontti on tasainen ja kalliopohjainen, sekä valmiiksi louhittu. Talot olivat alustavasti jo piirretty, ja suunniteltu rakennettavaksi joutsenmerkittyinä. Budjetin kannalta tontin puolikas jätti myös enemmän varallisuutta itse taloon. Tähän loppui tontin etsiminen ja alkoi armoton suunnittelu ja paperihommat. 




Ensin tuli tietysti varmistaa rahoitus, jonka jälkeen meille selvisi tontin olevan asunto-osakeyhtiömuotoinen. Emme siis ostaisi kiinteistöä vaan yhtiön osakekannan, joka oikeuttaa tontin hallintaan. Alusta asti oli myös selvää, että tontin osakkeista myytäisiin noin puolet heille, jotka ostaisivat tontille rakennettavan toisen talon. As Oy:n yhtiöjärjestykseen kirjattiin hallinta-alueet ja päätettiin, että talojen omistajat vastaavat vain omista kustannuksistaan. Ei siis vastikkeita, vaan omakotitaloasumista asunto-osakeyhtiössä. Etuna tässä on se, että varainsiirtovero on vain 2 %, kun kiinteistössä vero olisi 4 %.


Se miten asunto-osakeyhtiömuotoinen tontti käy lainan vakuutena pankin näkökulmasta ja mitä kaikkea as oy -tontti vaati paperitöiden osalta, olikin pitkä prosessi. Tämä vei meiltä kuukausia, mutta samaan aikaan hioimme pohjapiirustuksia taloa varten ja saimme suunnitelmamme siltä osin valmiimmaksi. Kaiken kaikkiaan suunnittelu ja paperityöt veivät meiltä n. seitsemän kuukautta. Tällaiselle malttamattomalle naishenkilölle aika oli kieltämättä ajoittain hyvinkin piinaavaa.

Kommentit

  1. Sopivan tontin löytäminen voi kyllä joskus olla haastavaa. Siskoni perheineen ovat etsineet sopivaa jo yli vuoden ajan. Nyt he odottelevat yhden tontin luontoselvityksen valmistumista, jotta selviää onko heidän suunnittelemansa kaavoitus mahdollinen. Onnea tontin löytymiseen ja ihanaa että ympärillä on niin merta kuin metsääkin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, sopivan tontin löytyminen ei todella ole aina kovin helppoa. Meillä kävi tuuri, kun oli vielä sopivat tontti vapaana haluamaltamme alueelta. Nuo kaavamääräykset ovatkin sitten vielä asia erikseen. :D

      Poista
  2. Kiitos mielenkiintoisesta postauksesta. Meillä on itseasiassa tontti etsinnässä. Olemme myös etukäteen ottaneet selvää jo mittauspalveluista ja muista. En malta odottaa, että voi aloittaa tämän luvun elämässä. Oman talon rakentaminen on aina ollut suuri haave.

    VastaaPoista
  3. Ihanan näköisellä paikalla tuo tontti. Mekin löysimme pitkän etsinnän jälkeen tontin. Nyt vielä täytyy etsiä rakennusliike, sitten saakin käytännön työt alkaa. Vihdoin, on sitä odotettukin ja haaveiltu tästä monta vuotta.

    VastaaPoista
  4. Kuulostaa täydelliseltä paikalta. Meidän tuttava juuri myös löysi tontin, se on todella rauhallisella alueella ja ympärillä on paljon metsää. Tällä hetkellä hän rakentaa, ja nyt olisi etsinnässä seuraavaksi nostokuljetus rakennustyömaalle. On ollut mukava seurata hänen projektiaan vierestä. Tulee itsellekin kova talokuume. https://www.metalproduct.fi/nostopalvelu

    VastaaPoista
  5. Ihanat maisemat. Meillä tontti on vielä etsinnässä. Itse jo kovasti tahtoisin aloittaa maanrakennustyöt ja muut työt, mutta kyllä se on tärkeää että löytyy mieluisa paikka. Muutama hyvä vaihtoehto oli, mutta emme valitettavasti niitä tontteja saanut. Nyt olisi yksi tiedossa, mutta en ole sijainnista aivan varma. Eiköhän ne maanrakennustyöt ala jossain vaiheessa lopulta.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit