Valoa kohti

Aikamoinen lumimyräkkä, mutta ihanaa, kun Etelä-Suomessakin on kunnolla lunta ja päivien pikkuhiljaa pidentyessä valon määrä kasvaa. 

Moneen otteeseen olen tuskaillut nykyisen vuokra-asuntomme onnetonta valaistusta, mutta se on todellakin havahduttanut miettimään tulevan uuden kodin valaistusratkaisuja. Valaistusta tuli suunnitella jo hyvissä ajoin, sillä sähkösunnnitelmat tuli lukita jo loppusyksystä. 

Yllä olevat valaisimet meiltä jo löytyy ja muuttavat mukanamme uuteen kotiin

Joutsenmerkki asettaa valaistukselle(kin) kriteerit, mikä on tietysti hyvä asia. Tämä nimittäin tarkoittaa sitä, että talotoimitukseemme kuului jo lähtökohtaisesti melko kattava valaistussuunnitelma useine ledspotteineen. Joitain muutoksia ja lisäyksiä halusimme kuitenkin tehdä, mutta ihan kaikkia epäsuoria valaistusratkaisuja, joita alkuun mietimme, emme budjettiin saaneet mahtumaan. 

Eteinen ja portaikko

Pääsisäänkäynnin eteinen ei ole kovin suuri, mutta eteisen valaistuksen halusimme kuitenkin olevan hyvä, joten kattoon tulee 4000k ledspotit. Eteisen vierestä kulkee suorat portaat yläkertaan ja porraskaiteeseen integroidaan lednauha. Tämän ajattelin olevan kätevä, etenkin jos tarvitsee yöllä liikkua portaissa. Portaikon viereiselle seinälle tulee yksi suuri ikkuna, josta saadaan myös luonnonavaloa. 

Makuuhuoneet

Makuuhuoneisiin tulee ledspotit kattoon, sekä lisäksi paikat kattovalaisimille, jotka ovat lähinnä sisustuksellisia valaisimia. Spoteille ja kattovalaisimille tulee omat katkaisimet. Kaikissa makuuhuoneissa tulee olemaan korkeat, lattianrajasta alkavat ikkunat eli luonnonvaloakin on tarjolla. Vaatehuoneisiin tulossa myös ledspotit.

KHH, kph ja sauna

Alakerran kylpyhuoneeseen kuljetaan kodinhoitohuoneen kautta ja näihin tiloihin tulee myös ledpotit kattoon. Epäsuoraa valaistusta tulee lednauhoilla, joita sijoitetaan kodinhoitohuoneessa yläkaapistojen alle, sekä saunassa selkänojan taakse. 

Vessoihin tulee ledspottien lisäksi valopeilit.

K+Rt + OH

Koko yläkertaan tulvii luonnonvaloa isoista ikkunoista silloin, kun luonnonvaloa on tarjolla. Halusimme kuitenkin varmistaa, että valaistus on riittävä myös pimeään vuodenaikaan, etenkin keittiössä. Yläkerron kattoon tulee pyöreiden ledspottien sijaan isommat neliön malliset ledpaneelit. Lisäksi niemekkeen ylle tulee kolme paikkaa ripustettaville valaisimille, jotka toimivat tarpeen mukaan lisävalaistuksena tai tunnelman luojina. Riippuvalaisimille on myös varattu olohuoneesta paikat ruokapöydän ylle. Yläkerran valaisimet tulevat himmentimien taakse, jolloin sopivaa valaistusta on helpompi säätää. Keittiöö tulee epäsuoraa valaistusta lednauhan muodossa niemekkeeseen, sekä keittiön välitilaan. Aamiaiskaappiin tulee lisäksi spotit.

Ulkovalaisimet

Ulkovalaisimia tulee molemmille parvekkeille, sekä terassille. Ulkovalaisimet ovat spotteja ja mustia ulkoseinävalaisimia. Pihavalaisimet täytyy miettiä myöhemmin erikseen, mutta niitä varten tehtiin varaus maatöiden yhteydessä.

Kuva:Ledstore


Valaistusratkaisuja on nykyään vaikka kuinka ja ammattilaisten avulla pystyy suunnittelemaan upeita kokonaisuuksia. Me jätimme erikoisemmat ratkaisut tekemättä, mutta kysyin kyllä varmistusta ja vinkkejä valaistussuunnitelmaan ledstoresta. Sähkösuunnitelma ylipäätänsä on toistaiseksi ollut omasta mielestäni haastavin tarkistettava. Uskoisin, että olemme osanneet ottaa tärkeät asiaan huomioon, mutta sehän selviää sitten vasta käytännössä. 

Kommentit

  1. Meillä alkaa olla sähkötyöt uudessa talossamme täällä Tampereella pian tehty. Näin ollen seuraavaksi tulee valaisimien valitseminen. Olen kokenut sen paljon haastavammaksi kuin ajattelin. Varsinkin sisätilojen kattovalaisimissa en millään osaa valita minkälaisen haluaisin. Ledejä meille tulee myös ainakin saunaan ja keittiöön.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Riippuvalaisimet onkin haastavat kun valinnanvaraa riittää! Te olette kuitenkin jo voiton puolella kun paikat niille on osattu ajatella oikein. :)

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit