Avaimet käteen -toimitus

Uudesta kodista haveillessani muistan ajatelleeni, että olisipa täydellistä löytää mieluisa uudiskohde, jonka projektiin pääsisi jo ihan alkuvaiheessa mukaan. Tällöin voisi vaikuttaa esim. asunnon pintamateriaaleihin ja muihin pieniin yksityiskohtiin, mutta muuten voisi vain seurata etäältä, kuinka talo valmistuu. Uudiskohde 1,5 vuotta sitten varattiinkin, mutta melko pian selvisi, ettei toivomiamme muutostöitä pystyisi toteuttamaan ja olisimme monessa asiassa joutuneet tekemään paljon kompromisseja, joten päätimme luopua varauksesta.

Kun eteemme sitten tarjoutui mahdollisuus rakennuttaa talo toivomallemme alueelle avaimet käteen-toteutuksella, sisällyttäen tontin ja maatyöt, emme montaa sekuntia asiaa pohtineet, vaan päätimme heti tarttua tilaisuuteen. 


Avaimet käteen -toimitukset tai muuttovalmiit talopaketit ovat etenkin ensi kertaa rakentaville suosittu tapa rakentaa, varsinkin jos rakentamisesta tai rakennusalasta ei ole kokemusta. Käytännössä tämä parhaimmassa tapauksessa tarkoittaa sitä, että pääsee vaikuttamaan tulevan kohdin pohjapiirustukseen ja pintamateriaaleihin, mutta muuten voi lähinnä seurata kodin valmistumista vierestä ja talon valmistuttua muuttaa sisään. Harva lopulta pääsee näin helpolla (tai ne ketkä pääsevät eivät ehkä asioihin pahemmin perehdy), mutta aika usein mielikuva avaimet käteen -toimituksista = helppo ja vaivaton.

Meidän taloprojekti on kestänyt nyt vuoden ja ajattelin kirjata pääpiirteittän ylös mitä kaikkea projekti on omalta osaltamme vaatinut.

Tontti

Päädyimme ostamaan asunto-osakeyhtiömuotoisen tonttimme kokonaan ensin itsellemme, mutta alusta asti oli selvää, että tontille rakennetaan kaksi taloa ja myymme tontin osakkeista noin puolet B talon ostajille. Sovimme, että talotoimittajamme vastaa tontin maatöistä, B talon markkinoinnista ja myynnistä, sekä molempien talojen rakentamisesta avaimet käteen -toteutuksella. 

Asunto-osakeyhiömuotoinen tontti vaati mm. sitä, että teimme uuden yhtiöjärjestyksen, jossa määriteltiin tarkasti osakkaiden hallinta-alueet ja vastuut. Me sovimme, että A ja B talo vastaavat täysin omista kustannuksistaan, eikä yhtiövastiketta peritä. Verottaja jakaa kiinteistöveron maapinta-alan ja asuntojen neliöiden mukaan. Jatkossa toimitamme As Oy:n tilinpäätöksen verottajalle vuosittain. Kaikki paperityöt tontin ostoon ja as oy:hyn liittyen olivat isompi urakka, kuin kuvittelimme ja ovat vieneet melkoisesti aikaa. Tarkkaan laadittu yhtiöjärjestys, sekä säännöllinen kirjanpito tekevät asunto-osakeyhtiömuotoisen asumisen vaivattomaksi jatkossa.

Suunnitelmat

Talomme alustavaan pohjapiirustukseen teimme vain pieniä muutoksia ja muutokset olivat kaikki helposti toteutettavia. Huonekohtaiset pintamateriaali-ja kalustesuunnitelmat ovat olleet aikaa vieviä, mutta kuitenkin pääsääntöisesti mieluisia mietittäviä. Pyrimme miettimään kaikki toiveet ennen sopimuksen allekirjoittamista, jotta kokonaisbudjetti olisi alusta asti selvillä ja isoilta budjetin ylityksiltä vältyttäisiin myöhemmin. Toki osa on vieläkin päättämättä, mutta pääpirteittäin jo selvillä.

LVI-ja IV suunnitelmat tuli tarkistaa huolella, mutta ne oli onneksi hyvin laadittu.

Sähkösuunnitelma oli haastava tarkistettava ja jätin sen suurimmaksi osaksi mieheni vastuulle, toki esim. valaistusratkaisuja mietimme yhdessä. 

Talo tulee suunnitella huolellisesti ennen rakentamisen aloittamista ja meillä erinäisiä suunnitelmia hiottiin reilu puoli vuotta ennen, kuin rakentaminen päästiin aloittamaan, mutta rakentamisen edetessä olen huomannut, että on syytä jatkuvasti olla itse ajantasalla, että rakentaminen tosiaan etenee kaikkien suunnitelmien mukaan. Näitä voi olla jälkikäteen vaikeaa tai jopa mahdotonta muuttaa.Rakentaminen

Talotoimittajamme kilpailuttaa kaikki aliurakoitsijat puolestamme ja koordinoi, että rakentaminen ja materiaalitoimitukset hoituvat oikeassa aikataulussa. Tämä on se asia, joka säästää paljon omaa aikaa talon rakennuttamisessa avaimet käteen -toteutuksella. Toki tämä myös tarkoittaa sitä, että itse ei pääse aliurakoitsijoita valitsemaan tai vaihtamaan. Toistaiseksi olemme olleet tyytyväisiä aliurakoitsijoihin, mutta olemme kyllä itse melkoisesti opiskelleet eri työvaiheita, jotta ymmärrämme mitä ja miten mitäkin vaihetta toteutetaan. Tällöin on helpompi asioihin myös puuttua, mikäli korjattavaa toteutuksessa ilmenee.


Valvonta

Valvonta on yksi ehdottomasti tärkeimmistä asioista talon rakennuttamisessa. Avaimet käteen -toteutuksissa valvonta on usein urakoitsijan vastuulla, mutta me olemme halunneet valvoa rakentamista myös itse. Käytännössä tämä on tarkoittanut sitä, että ravaamme raksalla päivittäin. Vain tällöin voimme varmistua, että tiedämme miten rakentaminen oikeasti etenee. Emme kuitenkaan ole ammattilaisia, joten olemme palkanneet avuksemme vielä ulkopuolisen valvojan. 

Kustannukset

Avaimet käteen -toimituksissa urakoitsija tosiaan kilpailuttaa kaiken ja toki he laskevat päälle omat katteet. Itse rakentamalla varmasti siis säästäisi, mutta rakennuttajalla on monesti sellaisia suhteita, joita yksityishenkilöt taas eivät pääse hyödyntämään. Muutostyöt, joita lähes aina projektin edessä tulee mieleen, ovat yleensä todella arvokkaita. Monia muutostöitä olemme siis jättäneet toteuttamatta ihan budjettisyistä, jotka itse rakentamalla olisivat luultavasti olleet mahdollisia.

Lisäksi talon rakennuttamisessa on asioita, joihin ei voi vaikuttaa, jotka kuitenkin aiheuttavat päänvaivaa. Näitä meidän projektissa on ollut mm:

  • kaavamääräykset ja rakennusluvan käsittelyn kesto
  • sää (kivitalon rakennuttaminen talvella ei ole ihan yksinkertaista)
  • joutsenmerkin kriteerit (tulee ottaa huomioon joka vaiheessa)
  • aikataulu (mm. sää vaikuttanut suuresti tähänkin)

Pohdittavaa, selvitettävää ja valvomista on siis riittänyt kylliksi myös avaimet käteen -toteutuksessa. Olen myös kokenut jatkuvan odottamisen yllättävän raskaaksi. Olemme työstäneet projektia vuoden ja silti ollaan vasta runkovaiheessa. 

Olen edelleen sitä mieltä, että tässä elämäntilanteessa emme olisi voineet millään muulla tapaa rakennuttaa taloa ja todella nostan hattua heille, jotka talon hartiavoimin itse hoitavat. 

Elättelen toiveita, että noin puolen vuoden kuluttua talomme on valmis ja pääsemme vihdoin muuttamaan uuteen kotiin. Tämän jälkeen jatkuu vielä pihahommat, mutta niitä voi tehdä asteittain eteenpäin.
Kommentit

  1. Meilläkin on hieman ollut mietinnässä tuollainen talopaketti. Oman kodin rakentaminen on ollut unelmamme jo useamman vuoden ajan, mutta sopivaa tonttia ei ole vielä toistaiseksi löytynyt. Mites kuuluuko tuollaiseen pakettiin luontoselvitys kaavoituksessa?

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit