Toiveita ja suunnittelua

Toiveita tulevalle joutsenkodille on paljon, mutta niin on myös vaihtoehtoja sekä mahdollisuuksia. Tarjontaa ja erilaisia ratkaisuja on nykyään niin älytön määrä, että välillä meinaa fokus karata totaalisesti. Onneksi rajallinen budjetti palauttaa aina maanpinnalle, mutta tässä projektissa nälkä todellakin kasvaa syödessä.

Talo tulee kuitenkin suunnitella tarkasti jo heti projektin alkuvaiheessa ennen, kun voi hakea rakennuslupaa. Hyvällä suunnittelulla voidaan myös ennakoida iso osa kustannuksista jo projektin alkuvaiheessa. Suunnitteluun kannattaa siis varata aikaa ja miettiä asioita käytännön kannalta niin pitkälle, kuin mahdollista. Itse olen kokenut paperilla hahmottamisen ajoittain haastavaksi etenkin, kun mietitään yksityiskohtia kuten mihin kohtaan tulee pistorasiat, valaisimien paikat jne. Suunnittelun tueksi tiloja voi nykyään  hahmotella esim. 3D-kuvilla ja toki ammattilaisten puoleen kannattaa kääntyä aina tarvittaessa. Me  kävimme tutustumassa yhteen HEVI kivitalojen esittelytaloon jo alkuvuodesta ja inspiraatiota haimme myös elokuussa asuntomessuilta. 

                                                                                            kuva asuntomessukohteesta Kastelli Kuori 115


Tässä vaiheessa meidän talon suunnitelmat ovat jo pitkällä, muutamia yksityiskohtia hiotaan vielä. Meillä on avaimet käteen -toimitus talotoimittajamme kanssa, mutta olemme halunneet osallistua suunnitteluun myös paljon itse. Montaa päivää ei ole tänä vuonna ollut, jolloin ei mitään taloon liittyvää olisi pyöritelty. Lapsiperheessä tämä tietysti tarkoittaa pitkiä iltoja.

Joutsenkotimme julkisivu tulee olemaan 2-kerroksinen, valkoiseksi rapattu kivitalo. Taloon tulee tumma pulpettikatto sekä puurimoitusta. 

Toiveina meillä oli:

 • nykyisellä asuinalueellamme pysyminen
 • 4 makuuhuonetta, joista vanhempien makuuhuone erillään lasten makkareista
 • korkea huonekorkeus
 • isot ikkunat
 • yhtenäinen k+rt+oh
 • aamiaiskaappi keittiöön
 • kodinhoitohuone, sauna
 • helppohoitoinen piha
Lisäksi autotalli, työhuone ja liuta erinäisiä sisustukseen liittyviä haaveita, kuten kivitasot keittiöön, isot laatat kylpyhuoneisiin, seinä wc:t jne.

Mitä saadaan toteutettua?

 • Pysymme nykyisellä asuinalueellamme, jossa viihdymme hyvin. Arki toimii ja lasten ystävät, koulu, sekä päiväkoti ovat täällä. 
 • Makuuhuoneita tulee 4, joista lasten huoneet ovat eri kerroksessa kuin meidän vanhempien. Työhuonetta ei enää saatu mahdutettua, mutta pärjäämme ilmankin. 
 • Korkea huonekorkeus tulee näkymään etenkin olohuoneessa, joka on yhtenäistä avointa tilaa keittiön ja ruokatilan kanssa. 
 • Ikkunat ovat isoja, joista kotiin saadaan runsaasti luonnonvaloa. Se kuka ne kaikki ikkunat pesee, onkin tainnut jäädä suunnittelusta uupumaan! :D
 • Keittiöön saatiin mahdutettua aamiaiskaappi 
 • Autotallista jouduttiin luopumaan, mutta saadaan autokatos ja lämmin varasto

Lisäksi tulee sauna, kylpyhuoneet ja seinä-wc:t. Kodinhoitohuone aiheuttaa itselleni vielä hiukan harmaita hiuksia, sillä samaan tilaan sijoitetaan tekninen tila ja tämän suunnittelu on hiukan haastavaa.  Samoin jännittää saadaanko tarpeeksi säilytystilaa eteiseen, mutta fiksuilla ratkaisuilla uskon kokonaisuuden toimivan. Tontille rakentuu kaksi taloa, joten pihaa ei jää ruhtinaalisesti, mutta uskon, että meille riittävästi. Lisäksi taloomme tulee kaksi suurta terassia/parveketta, joissa mahtuu hyvin grillaamaan isommallakin porukalla ja toiselle terassille on suunnitelmissa sijoittaa myös ulkoporeallas. 

Nyt kun suunnitelmat on jo lähes selvät, en malttaisi odottaa näkeväni niiden toteutumista!


Kommentit

 1. Tuo on kyllä totta, että tarjontaa ja erilaisia ratkaisuja on nykyään älytön määrä. Puutalo vai kivitalo varmaan monella se, mistä lähdetään miettimään. Kivitalojen rakentaminen ja betonitalojen rakentaminen on mielestäni lisännyt suosiota. Katselin mielenkinnosta betonirakentamisesta myös yhdeltä sivulta. Heillä olisi tarjolla hiilineutraalit betonielementit. Ilmeisesti tuotantoprosessin päästöt kompensoidaan 100% joka on mielestäni hieno asia. https://www.pielisenbetoni.fi/hiilineutraali/

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit