LÄMMITYSMUOTO

Lämmitysmuodon valitseminen on yksi tärkeistä päätöksistä pientalon rakennuttamisessa sillä se vaikuttaa asumisviihtyvyyteen sekä tietysti lämmityskustannuksiin. Vaihtoehtoja on nykyään useita ja niihin kannattaakin perehtyä huolella, jotta löytää sen parhaan lämmitysmuodon omiin tarpeisiin. Lämmitysmuotoa valitessa tulee ottaa huomioon mm. tulevan talon koko, sijainti, energiatehokkuus ja lämmitysenergian tarve. 

Suora sähkö sekä öljylämmitys, alkavat olla historiaa ja kaukolämmön rinnalle on tullut vaihtoehtoina esim. maalämpö, VILP, PILP, aurinkokennot ja hybridimuodot.

Koska meille on rakentumassa energiatehokas joutsenmerkitty pientalo oli selvää, että myös lämmitysmuodon tulee olla ympäristöystävällinen, energiatehokas ja mieluiten mahdollisimman taloudellinen vaihtoehtoehto. Joutsenmerkityn talon tulee kuulua A-energialuokkaan.


Edellisessä kodissamme oli maalämpö ja se oli alkuun ensisijaisena ajatuksena uutenkin kotiin. Talotoimituksemme sisältöä läpi käydessä tutustuimme kuitenkin VILP-lämmitysjärjestelmään, joka on kasvattanut suosiotaan viime vuosina. VILP eli vesi-ilmalämpöpumppu ottaa lämmön ulkoilmasta ja kuumentaa lämmitysvettä, joka johdetaan vesikiertoisen lämmityksen kautta taloon. VILP tuottaa siis lämpöä sekä lämmintä käyttövettä ulkoilmaa hyödyntämällä ja ympäristöystävällisellä tavalla.


VILP vaatii lisäkseen myös vesikiertoisen lämmitysjärjestelmän (meille tulee vesikiertoinen lattialämmitys). VILP:n lämpöpumppu sijoitetaan ulos, mutta lämmitysjärjestelmää ohjataan sisälle tulevasta yksiköstä, jonne lämmin vesi kerääntyy. Kovimmilla pakkasilla VILP ei tuota lämpöä, vaan tarvitsee sähköisen lisälämmön, joka on järjestelmässä valmiiksi mukana. Etelä-Suomessa nämä kovat pakkaset tuntuvat tosin olevan nykyään melko harvinaisia, jolloin se sopii meille hyvin. Lapissa maalämpö voisi olla järkevämpi vaihtoehto.


Monet VILP-järjestelmät pystyvät tuottamaan myös jäähdytysilmaa, mutta me halusimme tämän sijaan erillisen ILP:n eli ilmalämpöpumpun kuumimpien kesähelteiden varalle sekä varalämmitysmuodoksi.
Nibe VVMS320 (kuva; nibe.fi)


VILP-järjestelmiä on eri tasoisia, mutta parhaimpien laitteiden tulisi saavuttaa maalämmön energiatehokkuus, jolloin VILP tuo isot säästöt lämmityskustannuksissa. VILP ei vaadi mitään erillisiä porauksia tontille, vaan asentaminen on helppoa. VILP onkin investointikustannuksiltaan ainakin toistaiseksi maalämpöä edullisempi vaihtoehto. 


Odotukset VILP-lämmitysjärjestelmästä ovat melko korkealla ja mielenkiinnolla odotan millaiset todelliset käyttökustannukset tulevat olemaan. Kommentit

Suositut tekstit