LÄMMITYSMUOTO

Lämmitysmuodon valitseminen on yksi tärkeistä päätöksistä pientalon rakennuttamisessa sillä se vaikuttaa asumisviihtyvyyteen sekä tietysti lämmityskustannuksiin. Vaihtoehtoja on nykyään useita ja niihin kannattaakin perehtyä huolella, jotta löytää sen parhaan lämmitysmuodon omiin tarpeisiin. Lämmitysmuotoa valitessa tulee ottaa huomioon mm. tulevan talon koko, sijainti, energiatehokkuus ja lämmitysenergian tarve. 

Suora sähkö sekä öljylämmitys, alkavat olla historiaa ja kaukolämmön rinnalle on tullut vaihtoehtoina esim. maalämpö, VILP, PILP, aurinkokennot ja hybridimuodot.





Koska meille on rakentumassa energiatehokas joutsenmerkitty pientalo oli selvää, että myös lämmitysmuodon tulee olla ympäristöystävällinen, energiatehokas ja mieluiten mahdollisimman taloudellinen vaihtoehtoehto. Joutsenmerkityn talon tulee kuulua A-energialuokkaan.


Edellisessä kodissamme oli maalämpö ja se oli alkuun ensisijaisena ajatuksena uutenkin kotiin. Talotoimituksemme sisältöä läpi käydessä tutustuimme kuitenkin VILP-lämmitysjärjestelmään, joka on kasvattanut suosiotaan viime vuosina. VILP eli vesi-ilmalämpöpumppu ottaa lämmön ulkoilmasta ja kuumentaa lämmitysvettä, joka johdetaan vesikiertoisen lämmityksen kautta taloon. VILP tuottaa siis lämpöä sekä lämmintä käyttövettä ulkoilmaa hyödyntämällä ja ympäristöystävällisellä tavalla.


VILP vaatii lisäkseen myös vesikiertoisen lämmitysjärjestelmän (meille tulee vesikiertoinen lattialämmitys). VILP:n lämpöpumppu sijoitetaan ulos, mutta lämmitysjärjestelmää ohjataan sisälle tulevasta yksiköstä, jonne lämmin vesi kerääntyy. Kovimmilla pakkasilla VILP ei tuota lämpöä, vaan tarvitsee sähköisen lisälämmön, joka on järjestelmässä valmiiksi mukana. Etelä-Suomessa nämä kovat pakkaset tuntuvat tosin olevan nykyään melko harvinaisia, jolloin se sopii meille hyvin. Lapissa maalämpö voisi olla järkevämpi vaihtoehto.


Monet VILP-järjestelmät pystyvät tuottamaan myös jäähdytysilmaa, mutta me halusimme tämän sijaan erillisen ILP:n eli ilmalämpöpumpun kuumimpien kesähelteiden varalle sekä varalämmitysmuodoksi.




Nibe VVMS320 (kuva; nibe.fi)


VILP-järjestelmiä on eri tasoisia, mutta parhaimpien laitteiden tulisi saavuttaa maalämmön energiatehokkuus, jolloin VILP tuo isot säästöt lämmityskustannuksissa. VILP ei vaadi mitään erillisiä porauksia tontille, vaan asentaminen on helppoa. VILP onkin investointikustannuksiltaan ainakin toistaiseksi maalämpöä edullisempi vaihtoehto. 


Odotukset VILP-lämmitysjärjestelmästä ovat melko korkealla ja mielenkiinnolla odotan millaiset todelliset käyttökustannukset tulevat olemaan. 



Kommentit

  1. Kiitos kirjoituksesta, olet selkeästi perehtynyt hyvin ekologisiin lämmitysmuotoihin. Miten teillä hoitui ilmalämpöpumpun asennus? Olen itsekin pohtinut paljon lämmitysasioita uuden talon rakennusprojektin myötä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ilmalämpöpumppu asennetaan vasta talon valmistuttua ja se asennetaan urakoitsijoiden toimesta. Katsoimme vain itse sille sopivan paikan sähkösuunnitelmien yhteydessä.

      Poista
  2. Me muutimme viime kesänä vanhaan omakotitaloon, jossa lämmitysmuoto on öljylämmitys. Hieman on ollut totuttelemista nyt pakkasten kynnyksellä. Olisi varmaan kannattanut hoitaa öljypoltinhuolto ennen paukkupakkasten tuloa. Aiemmissa asumuksissani on aina ollut joko kaukolämpö tai maalämpö.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voin kuvitella, että on ollut totuttelemista! Öljylämmityksen rinnalle kannattaa varmaan pohtia myös toista lämmitysmuotoa, mikäli ei halua sitä kokonaan vaihtaa. Nykyäänhän valtio myös tukee rahallisesti öljylämmityksen vaihtoa toiseen lämmitysmuotoon.

      Poista
  3. Lämmitysmuodon valinnassa on kyllä hyvä ottaa huomioon myös ekologisuus. Meillä on vanha omakotitalo, jossa patteriverkosto täytyy täyshuoltaa. Samalla mietimme, pitäisikö harkita siirtymistä johonkin toiseen lämmitysmuotoon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ekologisuus ja taloudellisuus kannattaa ehdottomasti ottaa huomioon uutta lämmitysmuotoa harkitessa.

      Poista
  4. Tuo lämmitysmuodon valitseminen on kyllä yksi talonrakennuksen haasteista. Meillä on rakennushommat vasta alkukuopissa, mutta ilmalämpöpumput, maalämpö ja aurinkokennot ovat ainakin olleet harkinnassa. Hienoa, että myös talot ovat nykyään joutsenmerkittyjä, en tiennyt sitä.

    VastaaPoista
  5. Kiitos vinkeistä lämmitysmuodon valitsemisen suhteen. Meidän autotalliprokjektiin varmasti käy parhaiten ilmalämpöpumppu. Ekologisuus on meille tärkeää.

    VastaaPoista
  6. Noita lämmitysvaihtoehtoja on kyllä vähän joka lähtöön. Meillä on tuttavilla täällä Oulussa juuri alkamassa heidän uuden talonsa LVI-asennus. Heille tulee muistaakseni juurikin maalämpö. Tuo VILP onkin itselleni uusi tuttavuus.

    VastaaPoista
  7. Kiitos näistä ajatuksista. Meillä on tilanne Tampereella hieman erilainen. Vanha öljylämmitys ja tulisija takaavat lämmityksen talossa. Olemme kuitenkin miettineet vaihtoehtoja ja ekologisuutta. Vesi-ilmalämpöpumppu ja ilmalämpöpumppu taitavat olla kaksi erillistä järjestelmää mistä valita? Lueskelin, että ilmeisesti myös voi hybridimallin ottaa missä ilmalämpöpumppu hoitaa päätyön ja vanha öljylämmitys varmistaa. Ehkä tämä on meille yksi tapa ottaa askel kohti ekologisempaa lämmitystä. https://www.sahkojakylmapalveluhakala.fi/laemmitys--ja-jaeaehdytysratkaisut

    VastaaPoista
  8. Mielenkiintoinen tuo VILP-järjestelmä. Etenkin tuo, että ne saavuttavat maalämmön energiatehokkuuden. Mainitset toisessa kirjoituksessasi, että talon tulee kuulua A-energialuokkaan. En tiedä asiasta mutta kuuluuko maalämpöenergia A-energialuokkaan? Voisin kuvitella koska VILP-järjestelmän mainitset saavuttavan maalämmön energiatehokkuuden? Hyvää kesän odotusta!

    VastaaPoista
  9. Kiitos hyvistä vinkeistä kodin lämmitysratakisun valintaan ja totta, ympäristöystävällisyys on tärkeä valinta kriteeri. Löysin blogisi, kun mietimme myös mikä olisi hyvä lämmitysratkaisu mökille. Siellä saattaisi toimia parhaiten lämpökeskus. https://www.hansheat.fi/lampokeskukset

    VastaaPoista
  10. Kannattaa tosiaan perehtyä huolella erilaisiin lämmitysjärjestelmiin. Meillä on vanha kesämökki, jossa o öljylämmitys ja olemme myös miettineet ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja tilalle sitten, kun järjestelmän uusiminen on ajankohtainen. Tänä kesänä on öljysäiliön tarkastus, joten saa nähdä, missä kunnossa säiliö on. https://www.viialanvesi.fi/palvelut/kevytoljysailion-tarkastus

    VastaaPoista
  11. Kivasti pohdit asiaa ja toteat, että on olemassa useampia hyvin toimivia ja energiatehokkaita lämmitysjärjestelmiä. Vesi-ilmalämpöpumppu on varmasti suosittu ratkaisu energiaremontissa, kun kiertojärjestelmässä kulkee vettä, samoin maalämpö. Muussa tapauksessa toki ilmalämpöpumppu mahdollinen. https://www.lvimix.fi/lampopumput-ja-kylmatyot

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit