Maatyöt

Maatöiden alkaminen on toistaiseksi ollut projektin jännittävimpiä päiviä, samaa tasoa, kuin rakennusluvan saaminen. Kaiken suunnittelun ja kuukausien odotuksen jälkeen konkreettiset asiat ovat ihan parasta! 



Maatyöt ovat usein myös siitä jännittäviä, että niiden kustannuksia on melko vaikeaa budjetoida etukäteen. Todellisuus selviää vasta, kun maatyöt alkavat ja niiden kustannuksiin vaikuttavat esimerkiksi kaivuiden laajuus, kiviaines, työn osuus sekä tietysti koneiden vuokrat ja muut härpäkkeet. Paalutus tai louhinta voivat nostaa kustannuksia vielä huomattavasti lisää.

Meillä maatyöt kuuluivat sopimukseemme talotoimittajan kanssa, joten meidän ei budjettia niiden osalta tarvitse erikseen murehtia. Itse kilpailuttamalla olisi varmaan säästänyt, mutta meille kokonaiskustannusten tietäminen etukäteen vähentää stressiä. 

Maapohjatutkimus antaa arvion maaperästä, mutta sekin on tosiaan vain arvio perustuen tontille tehtyihin satunnaisporauksiin. Meidän tontti sijaitsee kallioalueella ja pohjatutkimuksenkin mukaan tämä piti hyvin paikkansa. Tiesimme pintamaan alla olevan kalliota, mutta se kuinka syvällä kallio on, varmistui vasta kaivuutöiden alettua. Maatyöt alkoivat kaivamalla epäsopivat pintamaakerrokset pois, tarvittaessa kallioon asti.




Itse talon rakentaminen lähtee perustuksista ja maapohja määrittää millaiset perustukset talolle tarvitaan. Tasainen, kalliopohjainen tontti on aika optimaalinen perustuksille, kun taas savimaa tai rinnetontti vaatisivat lisäksi paalutusta. Mikäli kallio olisi tullut esille jo perustamistasossa, olisi se vaatinut louhintaa.



Tänään kävin taas tontilla ihmettelemässä ja siellä oltiin pintamaakerroksia viemässä pois ja tilalle tuotu mursketta. Myös putket salaojitusta varten olivat ilmestyneet. 

Talomme tullaan rakentamaan tuulettuvalla alapohjalla, jonka tuuletusaukot estävät muun muassa maaperän haitallisen radonkaasun kulkeutumisen taloon. Tuulettuvan alapohjan on myös tarkoitus pitää rakenteet kuivina ja näin estää esim. homeen kasvun.

Huippua kun hommat etenee ja tässähän voi pikkuhiljaa alkaa kutsumaan tonttia raksaksi! 






Kommentit

  1. Iso projekti teillä meneillään, mutta hyvin näyttää maatyöt etenevän. Meilläkin tytär hankki tänä kesänä tontin täältä Seinäjoelta ja ovat alustavasti hieman kartoittaneet rakennus- ja putkiliikkeitä. Tarkoitus olisi vielä tämän vuoden aikana saada talonrakennus käyntiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvää tahtia on tosiaan rakentaminen edennyt. Tyttärelläsi on jännittävät ajat edessä! Etenkin kun rakentaminen alkaa niin koko projekti konkretisoituu ja onhan se ihana seurata uuden kodin valmistumista!

      Poista
  2. Mekin hankimme tontin tänä kesänä ja seuraavaksi on vuorossa jo teräsrakenteiden asennus. Tällainen projekti on samalla todella jännä ja mielenkiintoinen, sillä en ole aiemmin rakennuttanut mitään. Olin yllättynyt kuinka nopeasti perustukset nousevatkaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onnea tontista ja tsemppiä rakennuttamiseen! Jännittävää ja mielenkiintoista on, sekä opettavaista monin tavoin.

      Poista
  3. On kyllä jännittävää aikaa tuo maatöiden aloitus. Meidän tontilla alkoivat maatyöt viime vuoden puolella. Pian pääsemme sitten todistamaan putkitöiden aloitusta. Mukavaa, kun projekti etenee itse kullakin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on kyllä jännittävää, kun vihdoin rakentaminen konkreettisesti alkaa. Onnea projektiinne!

      Poista
  4. Varmasti jännä vaihe tuo kun saa vihdoin aloitella työt. Meillä on tontti katsottuna Sipoossa ja rakennuslupahakemus laitettu. Nyt olen hieman katsellut kuljetuspalveluita ja toivotaan, että päästään maatöihin jo kevään aikana.

    VastaaPoista
  5. Tuo on kyllä rakentamisessa kiva vaihe! Itse olen seuraillut tuttavien mökin rakennusprojektia ja heillä on seuraava vuorossa telekaapeleiden alitus. Järkevä valinta varmasti tuollainen tuulettuva alapohja, nykyään monissa taloissa on niin paljon erilaisia sisäilmaongelmia.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit