Ympäristöystävällinen kivitalo

Ympäristöystävällinen rakentaminen yhdistetään usein ehkä ennemmin puutaloihin, mutta meidän joutsenkotimme tulee olemaan  kivitalo. Kirjoitin aikaisemmin miten meille valikoitui talotoimittajaksemme HEVI kivitalot, mutta ajattelin avata joutsenmerkityn kivitalon rakennuttamista hieman tarkemmin.

kuva joutsenmerkki.fi

Joutsenmerkityille taloille asetetaan kriteerit ajatellen koko talon elinkaarta. Joutsenmerkityn talon tulee olla ympäristöystävällinen, mutta taata myös asukkailleen turvallinen ja laadukkaasti rakennettu koti. Suurimmalle osalle oma koti on taloudellisesti elämän arvokkaimpia investointeja ja sen halutaan kestävän aikaa, mutta olevan myös kaikin tavoin turvallinen. Kivitalo on energiatehokas, paloturvallinen ja lahoamaton. Kivitalo ei myöskään homehdu eli se on sisäilmaltaan turvallinen. Me haluamme toki mahdollisimman terveellisen ja turvallisen talon perheellemme, jossa kaikki kolme lastamme tulevat asumaan vielä pitkään, mutta toiveena on arvokkaan investoinnin jälleenmyyntiarvon säilyminen jatkossakin.


kuva Hevi kivitalot

Rakentaminen. Joutsenmerkityn kodin rakentaminen edellyttää tarkkaa valvomista koko rakennusteknisen toteutuksen osalta aina suunnittelusta talon luovutukseen saakka. Kaikkien talossa käytettävien materiaalien ja kemikaalien tulee täyttää Joutsenmerkin kriteerit, joka takaa mm.turvalliset maalit ja pinnoitteet. Talon tulee kuulua A-energialuokkaan, joka tulee ottaa huomioon esimerkiksi lämmitysmuotoa valittaessa. HEVI talot rakennetaan FinnEPS-rakennustuotteista, jotka ovat kosteusteknisesti turvallisia, sisäilmaltaan puhtaita ja paloturvallisia. EPS-harkkorakenteet ovat kevyitä, sekä helppoja käsitellä ja huomattavasti nopeampia rakentaa kuin muurattavat harkot. FinnEPS-elementit ovat myös erittäin energiatehokkaita U-arvon ollessa jopa 0,09. HEVI kivitaloilla on peruslupa joutsenmerkittyjen pientalojen rakennuttamiseen, joten he pitävät huolen, että rakentaminen tapahtuu kriteereiden mukaisesti. Omalta osaltamme tulee huomioida, että käytettävien pintamateriaalien ja kiintokalusteiden tulee täyttää joutsenmerkin kriteerit.  

Asuminen. Joutsenmerkin kriteerit takaavat sen, että valmiissa talossa on hyvä sisäilma, ilmanvaihto ja valaistus. Kodinkoneiden tulee olla myös energiatehokkaita. Nämä kaikki vaikuttavat asumismukavuuteen, mutta tottakai myös talon käyttökustannuksiin, joiden oletamme pysyvän edullisina.



kuva Hevi kivitalot

 

Miten Joutsenmerkin asettamat kriteerit käytännössä näkyvät  rakentamisessa? Sopimusta Joutsenmerkitystä talosta tehdessämme ajattelimme Joutsenmerkin vaikuttavan lähinnä pintamateriaaleihin ja energiatehokkuuteen. Rakentamisen edetessä olemme huomanneet kriteereiden vaikuttavan kuitenkin lähes joka vaiheeseen. Runkovaiheessa talossa ei esim. voi käytttää lisäaineita sisältävää betonia, vaan ns. tavallista kesäbetonia. Talvirakentamisessa tämä toi haasteita, jotta betoni pysyy lämpimänä eikä kovetu liian nopeasti.  Uretaanin tuli myös olla joutsenmerkin kriteerit täyttävää. Sähkösuunnitelmia tarkastettaessa huomasimme, että sähkökaapelien tulee olla Joutsenmerkin vaatimusten mukaisia. Varmasti kriteerit näkyvät myös rakentumisen edetessä ja näin maallikon silmin Joutsenmerkin kriteerit ovat tuottaneet siis enemmän päänvaivaa, mutta uskon tämän kuitenkin palkitsevan talon valmistuttua.

Ilmastonmuutos on todellinen ongelma ja toki sitä on tyytyväinen, että meidän tuleva kotimme rakennetaan mahdollisimman ympäristöystävällisesti ja, että se on ympäristöystävällinen myös meidän siinä asuessa. Jatkuvasti saa myös lukea homekouluista ja päiväkodeista eli itse toivoisin Joutsenmerkittyjen talojen rakentamisen suuntautuvan jatkossa entisestään juuri näihin rakennuksiin, joissa lapset viettävät paljon aikaa. Mielenkiinnolla seuraan kasvattaako Joutsenmerkittyjen talojen rakentaminen suosiotaan Suomessa lähitulevaisuudessa. 


*Tekstiä muokattu helmikuussa 2021

Kommentit

Suositut tekstit