Ympäristöystävällinen kivitalo

Ympäristöystävällinen rakentaminen yhdistetään usein ehkä ennemmin puutaloihin, mutta meidän joutsenkotimme tulee olemaan  kivitalo. Kirjoitin aikaisemmin miten meille valikoitui talotoimittajaksemme HEVI kivitalot, mutta ajattelin avata joutsenmerkityn kivitalon rakennuttamista hieman tarkemmin.

kuva joutsenmerkki.fi

Joutsenmerkityille taloille asetetaan kriteerit ajatellen koko talon elinkaarta. Joutsenmerkityn talon tulee olla ympäristöystävällinen, mutta taata myös asukkailleen turvallinen ja laadukkaasti rakennettu koti. Nykyään puhutaan paljon sisäilmaongelmista ja niiden vaikutuksista terveyteen. Erityisesti hometalot voivat paitsi sairastuttaa, mutta ajaa perheet myös taloudelliseen ahdinkoon. Suurimmalle osalle oma koti on taloudellisesti elämän arvokkaimpia investointeja ja mikäli kodissa joskus todettaisiin homevaurioita rakenteissa olevien virheiden takia, vaatisi se mittavat remontoinnit. Vakuutusyhtiöt taas harvemmin korvaavat homevaurioita. Me haluamme toki mahdollisimman terveellisen ja turvallisen talon perheellemme, jossa kaikki kolme lastamme tulevat asumaan vielä pitkään, mutta toiveena on arvokkaan investoinnin jälleenmyyntiarvon säilyminen jatkossakin.


kuva Hevi kivitalot

Rakentaminen. Joutsenmerkityn kodin rakentamista valvotaan tarkasti koko rakennusteknisen toteutuksen osalta aina suunnittelusta talon luovutukseen saakka. Kaikkien talossa käytettävien materiaalien ja kemikaalien tulee täyttää Joutsenmerkin kriteerit, joka takaa mm.turvalliset maalit ja pinnoitteet. Talon tulee kuulua A-energialuokkaan, joka tulee ottaa huomioon esimerkiksi lämmitysmuotoa valittaessa. HEVI talot rakennetaan FinnEPS-rakennustuotteista, jotka ovat kosteusteknisesti turvallisia, sisäilmaltaan puhtaita ja paloturvallisia. EPS-harkkorakenteet ovat kevyitä, sekä helppoja käsitellä ja huomattavasti nopeampia rakentaa kuin muurattavat harkot. FinnEPS-elementit ovat myös erittäin energiatehokkaita U-arvon ollessa jopa 0,09. HEVI kivitaloilla on peruslupa joutsenmerkittyjen pientalojen rakennuttamiseen, joten he pitävät huolen, että rakentaminen tapahtuu kriteereiden mukaisesti. Omalta osaltamme voimme keskittyä lähinnä huomioimaan käytettävien pintamateriaalien ja kiintokalusteiden täyttävän joutsenmerkin kriteerit.  

Asuminen. Joutsenmerkin kriteerit takaavat sen, että valmiissa talossa on hyvä sisäilma, ilmanvaihto ja valaistus. Kodinkoneiden tulee olla myös energiatehokkaita. Nämä kaikki vaikuttavat asumismukavuuteen, mutta tottakai myös talon käyttökustannuksiin, joiden oletamme pysyvän edullisina.kuva Hevi kivitalot

 

Ilmastonmuutos on meidän kaikkien vastuulla ja toki sitä on tyytyväinen, että meidän tuleva kotimme rakennetaan mahdollisimman ympäristöystävällisesti ja, että se on ympäristöystävällinen myös meidän siinä asuessa. Tämän taloprojektin myötä on omalta osalta herännyt kiinnostus myös muita joutsenmerkittyjä tuotteita kohtaan. Erityisesti huomioni kiinnittyy niihin arjessa päivittäin käytettäviin tuotteisiin. Myös artikkelit, joissa kerrotaan joutsenmerkittyjen tuotteiden tai rakennusmateriaalien takaavan etteivät ne sisällä lisääntymisterveyttä tai hormonitoimintoa häiritseviä ainesosia ovat mielestäni mielenkiintoisia.

Lapsille soisi mahdollisimman turvalliset oleskelu- ja asuintilat ja olisipa mahtavaa, jos jatkossa esimerkiksi kaikki päiväkodit ja koulut rakennettaisiin joutsenmerkin kriteerit täyttäen!

Kommentit

Suositut postaukset