Työmaa tyhjillään

Meidän työmaa on täysin pysähdyksissä ja omaa fillistä kuvaa ehkä parhaiten sanat takki tyhjä.  Haasteita on ollut ihan projektin alusta lähtien, oikeastaan siitä saakka, kun maatyöt oli saatu päätökseen. Projektissa on ollut samat runkourakoitsijat koko ajan ja hyvin pian heidän urakan alkaessa aloimme ihmettelemään selittämättömiä ajanjaksoja, jolloin työmaa oli tyhjillään. Nämä eivät siis liittyneet esim. sääolosuhteisiin, vaan ilman mitään järkevää selitystä rakentaminen aina toistuvasti vaan pysähtyi. Toistuvat pysähdykset ovat vaikuttaneet tottakai siten, että rakentamisen etenemisen aikataulu on venynyt venymistään. Konkreettinen esimerkki on, että ensimmäisen aikataulun mukaan talossa piti olla vesikatto 31.12.2020 mennessä, mutta todellisuudessa tuo vesikatto asennettiin 4.5.2021. Yli neljä kuukautta oletettua myöhemmin. 

Työmaa 12.7.2021

Meillä on sopimus avaimet käteen -toimituksesta, joka tarkoittaa sitä, että talotoimittajamme vastaa koko hankkeesta aikataulujen ja aliurakoitsijoiden suhteen. Me toki käymme työmaalla päivittäin seuraamassa miten työt etenee ja näistä viivästyksistä olen tosiaan kirjoittanut myös aikaisemmin.  Jokaisesta huomaamastamme viiveestä on tietenkin tiedusteltu ja yleisin vastaus talotoimittajamme puolelta on "tätä mekin ihmettelemme". En suoraan sanottuna ymmärrä miten urakoitsija voi kuukaudesta toiseen ihmetellä työmaan seisahtumista tekemättä asialle yhtään mitään. Ellei urakoitsija sitten itse ole syypää viiveisiin? 

Meille on asioita tutkimalla selvinnyt, että yksi todennäköisin syy viiveisiin on talousongelmat. Tämä perustuu ihan julkisiin asiakirjoihin ja talousraportteihin kuluvan vuoden osalta, mutta on tullut meille järkytyksenä, sillä sopimusta allekirjoitettaessa ei tällaisia viitteitä ollut nähtävillä.

7.6.2021 jälkeen ei paljoa ole tapahtunut..

Rakentaminen on siinä pisteessä, että talomme runko on valmis ja sisällä väliseinät, sekä kattojen alaslaskut ihan hyvällä mallilla. Sähkäri pitäisi seuraavaksi saada paikalle, jonka jälkeen levytykset voisi saattaa valmiiksi. Tämän hetkinen tilanne on kuitenkin se, että runkourakoitsijat (joilla käsittääkseni sopimus levytysvalmiiksi) lopettivat työt, jälleen kerran, noin 2 viikkoa sitten eikä meille ole annettu tietoa koska rakentaminen jatkuu tai jatkuuko ollenkaan? Tilanne on tietysti sietämätön. 

Sopimuksemme mukaan talo tulee luovuttaa meille 31.10.2021 mennessä. Pian alkaa olla päivänselvää, että taloa ei saada siihen mennessä valmiiksi. Missä vaiheessa sitten sopimuksen purkaminen tulee kyseeseen? Talon luovutuksen viivästyttyä olemme tietysti oikeutettuja sopimuksemme mukaisiin viivästyssakkoihin, mutta kattaako ne meidän todelliset kulut, jotka viivästyksesta seuraa? Ja kuka tietää millaisesta viivästyksestä edes puhutaan? Eri vaihtoehtoja tutkimme, ja selvitämme oikeuksiamme  myös kuluttajaneuvonnan avulla, mutta toki ensisijainen toiveemme edelleen on, että urakoitsija saisi homman haltuun ja urakan kunnialla loppuun saakka maaliin. Aika näyttää miten tässä vielä käy, mutta tämä aika ja epätietoisuus alkaa olla niin kuluttavaa, että omat voimavarat ovat todella koetuksella. Aina näitä varoituksia rakentamisesta kuulee ja kyllä ne ovat todellakin aiheellisia. Tämä kirjoitus toimikoon myös omalta osaltani varoituksena muille. Tutkikaa todella tarkkaan kenen kanssa lähdette taloprojektiin ja pysykää valppaina aivan läpi projektin. Todella toivon, että seuraavaa kirjoitusta tehdessäni olisi meilläkin työmaalla huomattavaa edistystä tapahtunut.

Kommentit

  1. Tuo on kyllä hyvä aina muistaa, että täytyy tarkalleen katsoa kenet ottaa mukaan taloprojektiin. On tärkeä löytää oikea yritys. Meillä rakennetaan melko paljon itse. Seuraavana listoitus täytyisi tehdä, ja siihen on etsinnässä akkukäyttöinen saksinostin. Hiljaa hyvä tulee.https://hybeko.fi/index.php/genie-nostimet/akkukayttoinen-saksinostin/

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit