PIHISTYS VS PANOSTUS

Taloprojektin alussa innostus oli korkeimmillaan ja pää täyttyi kaikista mahtavista ideoista, joihin panostaa uudessa kodissa. Toiveista ja suunnitelmista kirjoitin jo syksyllä, joista voi lukea täältä.  Projektin edetessä on kuitenkin ollut pakko tehdä valintoja ja kompromisseja. Kaikkea ei vaan ole mahdollista toteuttaa. Olen tykännyt lukea muiden rakentajien pihistys vs panostus-listauksia, joihin vaikuttavat mm. ajan sisustustrendit, omat mieltymykset sekä tietysti budjetti. Meillä on isot linjat nyt selvillä eli tässä meidän pihistys vs panostus-kohteita.

Aloitetaan niistä mielekkäämmistä eli panostuskohteista.


PANOSTAMME

Tontti. Tontit ovat pääkaupunkiseudulla arvokkaita ja tontti itsessään vie jo ison osan budjetista. Sijainti on kuitenkin ehdottomasti panostuksen arvoinen.

Rakennusmateriaali. Meille rakentuu kivitalo EPS-harkoista, johon joutsenmerkin kriteerit tuovat vielä oman lisänsä. Puu olisi rakennusmateriaalina ollut edullisempi, mutta meille oli alusta asti toiveena rakenuttaa kivitalo.

Keittiö. Keittiöön kohdistuu iso osa panostuksen kohteista. Keittiöön suunniteltiin jo ihan alkumetreillä aamiaiskaappi, kvartsitasot, integroidut kodinkoneet, tasoon integroitu liesituuletin huullosasennuksella ja viinikaappi. Enemmän keittiösuunnittelusta voi lukea täältä

Huonekorkeus. Taloomme oli alunperinkin suunniteltu yläkertaan korkea huonekorkeus, mutta halusimme korottaa myös ensimmäisen kerroksen huonekorkeutta yhden harkkokorkeuden verran. En tiedä vielä tarkkaan kuinka paljon putkistot tulevat viemään korkeutta, mutta alakertaan jäänee huonekorkeudeksi n. 2,8m. Yläkerta taitaa korkeimmillaan olla reilu 3,5m.

Sähkömuutokset. Sähkömuutoksiin sisältyy valaistusratkaisut, jotka sisältävät mm. ledvaloja ja himmentimiä, pistorasioita USB-portilla ja sähköauton latauksen. Sähkötöihin liittyviä panostuksia olisi löytynyt vieläkin enemmän, mutta sähkömuutostyöt osoittautuvat yllättävän arvokkaiksi.

Lattiat. Halusimme panostaa laadukkaaseen parkettiin ja isoihin laattoihin. Parvekkeille tulee Lunawoodin terassilaudat piilokiinnityksillä.

Ulkoporeallas. Tätä ei olla vielä valittu, mutta päätös sen hankkimisesta tehty, joten sijainti tuli ottaa huomioon jo sunnitteluvaiheessa. Ulkoporeallas nimittäin sijoitetaan autokatoksen päälle.

Isot ikkunat. Ikkunat ovat lähes kaikki lattianrajasta alkavia ja korkeita. Olohuoneeseen tulee myös lasiliukuseinä. Nyt on pohdinnassa myös verhoratkaisut, jotka osaltaan taitavat myös kuulua panostuslistalle.

Sisustuspaneeli. Yhden korkean seinän päällystämme sisustuspaneelilla, jonka mallipaloja odotan parhaillaan saapuvaksi.

LV panostuksiin kuuluu unidrainin linjalattiakaivot, kurasyöppö ja seinä wc:t. Lisäsimme myös muutamia ylimääräisä hanoja mm. terassille, saunaan ja autokatokseen helpottaaksemme niiden pesemistä. 

Muuta. Muita panostuksen kohteita ovat ainakin älylukot, saippuasyvennykset kylpyhuoneisiin sekä kaikki pihaan liittyvä.


Ja sitten ne asiat, joissa ollaan pihistetty tai luovuttu kokonaan.

PIHISTIMME

Autotalli. Autotalli oli toivelistalla, mutta rakennusneliöt eivät enää siihen mahdollistaneet. Meille tulee kuitenkin autokatos, sekä lämmin varasto.

Neliöt. Isompikin talo olisi hyvin kelvannut, mutta rakkennusneliöt tulivat vastaan koska tontille nousee kaksi taloa. Isompi talo olisi myös automaattisesti tarkoittanut isompia kustannuksia.

Takka. Me jätimme takan pois, mutta suunnitelmissa on ulkotuli.

KHH ja eteinen. Nämä ovat kooltaan kompakteja ja vaativat siis huolellista suunnittelua. Arkieteinen olisi ollut mahtava, mutta me tarvitsemme neljä makuuhuonetta eli kaikkea ei vaan saatu mahtumaan.

Piha. Piha on oikeastaan sekä panostus, että pihistyslistalla. Sitä laitetaan hiljalleen, mutta alkuun tärkein taitaa olla aita. Talotoimittajamme kanssa on kuitenkin sovittu ajotien asfaltoinnista ja nurmikon istutuksesta. Talojen taakse on tulossa kunttaa.

Sisustukseen panostetaan mahdollisuuksien mukaan eli siinä panostetaan ja pihistetään. Uusi ruokapöytä on suunnitelmissa teettää, mutta suurin osa nykyisistä huonekaluistamme muuttaa mukanamme ja toivottavasti istuvat myös uuteen kotiin.Kommentit

  1. Ystävänikin aloitteli juuri taloprojektia. Olin heidän apunaan katsastamassa tonttiehdokkaita. Tuo sijainti on ihan ehdoton. Lisäksi mielestäni on tärkeää ottaa ympäristö huomioon kaavoituksessa, esimerkiksi luontoselvityksen muodossa.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit